Progresăm?….Cu ce preţ?

Sictireanu mi-a transmis aceasta stire:

http://www.adevarul.ro/locale/oradea/Domeniu-schiabil-construit-Oradea-Arieseni_0_324567713.html

Domeniu schiabil cu 21 de pârtii, construit de o firmă din Oradea, la Arieșeni

Cea mai mare investiție din România, în domeniul turismului, din ultimii ani, aparține unei firme din Oradea. Arieșeniul va avea un domeniu schiabil, cu 21 de pârtii cu o lungime de peste 15 kilometri. Investiția se ridică la 43 de milioane de euro.


Noua stațiune de schi ar putea însemna servicii mai bune pentru orădenii care merg la Arieșeni

Cel mai mare proiect turistic, destinat sporturilor de iarnă, a fost inițiat de firma orădeană Mitcris Turism Plus, deținută de Cristian Alexandru Sabău şi Gheorghe Sorin Hălmăgean. Cei doi plănuiesc să construiască, în Apuseni, în Munții Bihorului, un domeniu schiabil. Stațiunea va fi poziționată undeva între vârful Piatra Grăitoare și Pasul Vârtop. „Este un proiect privat care a primit avizul comisiei tehnice de urbanism”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui.

Proiectul a primit ieri aprobarea Consiliului Județean Alba. Potrivit planului prezentat autorităților județene, firma va amenaja, la 120 de kilometric de Oradea, 21 de pârtii cu o lungime de 15,4 kilometri, de diferite grade de dificultate. Pârtiile au fost concepute după modelul celor aflate în stațiunile austriece. „Am preluat în proiect modele ale unor pârtii din Austria. Sper să iasă ceva frumos”, a afirmat arhitectul Marius Barbieri.

Instalații de cablu de 26 de milioane de euro

Amenajarea pârtiilor costă 2,5 milioane de euro, iar instalațiile de cablu (teleschi, telescaun și telecabină) și instalațiile pentru zăpadă artificial reprezintă o investiție de 26 de milioane de euro. Potrivit proiectului, stațiunea va fi o destinație atractivă atât vara și iarna. Va fi amenajat un lac montan, care iarna va servi la producerea zăpezii artificial, iar vara va fi zonă de agrement pentru turiști. Investitorii mizează pe un potențial care se ridică la 2 milioane de persoane, care trăiesc pe o rază de 350 de kilometri față de Arieşeni. Pădure defrişată pentru pârtii

Firma Mitcris Turism Plus figura cu o cifră de afaceri de 48.000 de lei, în 2006 și cu o cifră de afaceri de peste 152.000 de lei în 2009. Reprezentanții societății au refuzat să vorbească despre proiect. „Nu vrem să vorbim deocamdată despre proiect. Vom oferi amănunte după ce vom avea toate avizele, sperăm până în ianuarie 2011”, a declarat Cristian Sabău, unul dintre asociați.

Am preluat în proiect modele ale unor pârtii din Austria

Marius Barbieri, arhitect

Ce frumoooooos…vom avea la Arieşeni staţiune montană cu peste 15  km de pârtieeeeee….uraaaaaaaa.

Nu-mi sta în fire să fiu Gică-Contra dar ceva nu se pupă….o investiţie de 40 milioane euro din partea unei firme având cea mai mare cifră de afaceri de câteva zeci de mii lei noi…

…. Să aibe în spate investitori?……oare aceeaşi care au mai încercat aşa ceva si în Padiş?

Acum 2 ani doreau sa amenajeze o astfel de staţiune într-o rezervaţie naturală (Parcul Natural Apuseni). La fel si atunci, autorităţile locale au sprijinit investiţia. Până unde pot ajunge interesele „aleşilor” noştri?

Dar interesele aşa-zişilor „investitori” ce ascund de se doreşte neaparat accesul şi dobândirea unor drepturi într-o zona protejată de lege?

Mai sunt multe semne de întrebare şi probleme legate de această „investiţie”;

-ce se va întâmpla cu pădurea tăiată?

-cine, unde şi când va planta copaci  în locul pădurii defrişate? Renunţăm aşa uşor la peste 50 ha de pădure doar de dragul pârtiilor?

Eu sper ca ministerul de resort să nu acorde aviz favorabil,  altfel, defrişarea urmată de o investiţie timidă de câteva sute de mii de euro, stopată apoi din lipsa de fonduri mi se pare un scenariu pe cat de posibil, pe atat de real.

Firma va ramane cu banii obţinuţi din vânzarea lemnului -evident mai mulţi decât cei investiţi- iar noi, vom rămâne cu ochii-n soare şi fără 57 ha de pădure. Nu-i nimic, ne vom consola cu ideea că măcar s-a încercat ceva….mama ei de criză…

Reclame

3 Responses to Progresăm?….Cu ce preţ?

 1. dr.Lecter spune:

  In primul rand, Slava Domnului ca ai mai iesit si tu la blogareala!
  Si la noi se propusese reinfiintarea partiei de schi Dudu, care era viabila cand eram eu copil, dar localnicii nu vor sa cedeze padurile. Proiectul era sustinut de Consiliul Judetean si oamenii si-au dat seama ca e o mare teapa si nu vor fi bani pentru asta. Nu sunt nici pentru drumuri, dar pentru partii! Asa ca s-a fasait… Investitia de care spui tu e uriasa, nu cred ca n-au facut niste studii de fezabilitate sau niste antecalculatii atente… Tot a teapa miroase!

 2. zeneseu spune:

  Sar’na. 🙂
  ma bucur ca nu-mi miroase numai mie.. 🙂

 3. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: